禽流感區 [1個話題/3個回覆]

又多隻H7N9...

[ 3個回覆 ]
By May (聯絡作者) 發表於 2013-4-3 10:27 1#

May

發送私人訊息

檢視發表文章

之前話大陸三個人中H7N9 (兩個死咗). 今日再多4個中H7N9, total 7個. 全部都係內地人!

又係春天!

又係大陸!

2003年後的十年!!

雖然暫時未有 "人傳人" 跡象, 但大家如果要返大陸一定要小心呀! 唔好接觸禽鳥類....

May的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

Verne

發送私人訊息

檢視發表文章

各位真係要小心H7N9呀!十年前大家人人自危,我都唔想疫症再發生!!!

from weibo:

1,病情表現為典型的病毒性肺炎,起病急,病程早期有高熱(38度以上),咳嗽等呼吸道感染症狀起病5-7天出現呼吸困難。
2,對雞肉等徹底煮熟,不要吃半生不熟雞蛋。
3,廣東疾控中心稱可用達菲(港譯特敏福,台灣譯為克流感)做早期治療。
4,盡量不接觸活禽鳥和豬等。
5,病毒在100℃中一分鐘可被消滅。​​做好自身防範!

實用相關搜尋: 流感    咳嗽  肺炎  雞蛋    病毒  治療  困難  weibo  呼吸困難  呼吸道  雞肉    H7N9  呼吸  台灣  呼吸道感染  特敏福    症狀  
Verne的健康 :D Fun章

May

發送私人訊息

檢視發表文章

話時話,我前幾日先同個fd提起,十年前我因為沙士而開始行山(果時呼籲D人唔好成日留喺人多擠逼嘅地方嘛~)我個fd就開始了yoga(想強身健體,抵抗力好d啩)...

唔知大家又有冇因為沙士而開始咗某d習慣呢?

May的健康 :D Fun章

Verne

發送私人訊息

檢視發表文章

話時話,我前幾日先同個fd提起,十年前我因為沙士而開始行山(果時呼籲D人唔好成日留喺人多擠逼嘅地方嘛~ ...
May 發表於 2013-4-3 13:05

冇呀~冇乜特別呀~我果陣連口罩都好少戴,好焗.........

Verne的健康 :D Fun章