腎衰竭區 [5個話題/7個回覆]

腎病病人多關注 - 居家照護最重要

[ 1個回覆 ]
By onward (聯絡作者) 發表於 2015-6-18 11:10 1#

onward

發送私人訊息

檢視發表文章

唔知大家對慢性腎衰竭的認識有幾多呢?

聽多D健康講座,  睇多D 關於健康的書, 對於自己的健康都有幫助

我叔叔本身有腎病問題. 本身腎病並不能治癒, 所以唯一做到的就係延緩腎衰竭的速度、減少併發症和控制徵狀... 平時我都會多D 留意呢方面既資訊, 唔知其他人又有無呢個問題?

最近留意到624日晚上6:45在觀塘有個有關慢性腎衰竭的治療及居家照護須知免費講座

內容是關於腎衰竭的病徵,成因; 腎衰竭的高危人士; 腎衰竭的診斷及治療; 患者的居家照護要點,以及家人照顧者的協助照顧技巧知識...我同我姨姨都會一齊去聽下... 好似幾有用... 最重要係可以幫到我叔叔一家

有興趣朋友可以自己google... HKCC_, HKC_S,舉辦既... 全名唔開啦.. 純粹分享下

我知道腎病呢個問題係香港幾普遍... 所以都想分享多D這類型既資訊俾同樣有呢個問題既朋友

如果屋企有外傭, 我覺得係要帶佢地知多D 點樣照顧腎病患者... 因為其實對於腎病患者來說,患者的居家照護係非常重要...

onward的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多
實用相關搜尋: 健康      講座  腎衰竭  慢性腎衰竭    治療  興趣  分享  併發症  外傭  朋友  腎病  免費講座  高危人士  

May

發送私人訊息

檢視發表文章

你叔叔係咪要日日洗腎?

May的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多