減肥區 [4597個話題/1283個回覆]

請問有無人知原地踏步呢個運動是點做

[ 9個回覆 ]
By Miffy (聯絡作者) 發表於 2011-7-19 10:06 1#

Miffy

發送私人訊息

檢視發表文章

請問有無人知原地踏步呢個運動是點做? 雙腳要提高到幾高? 是咪即是好似跑步甘?
最好有youtube看

Miffy的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

ChanelChan

發送私人訊息

檢視發表文章

好似小學果陣果D? 放手系腰咁上下高??然後踏步到大比店到手?

ChanelChan的健康 :D Fun章

註冊營養師黃思敏

發送私人訊息

檢視發表文章

我之前寫書時, 有寫過原地踏步運動
呢個的確係一個超好, 超實際, 非常有用的減磅運動
好處係可以o係屋企做, 幾時做都得
又唔駛用特別器械, 又唔駛做gym
我d case減幾十磅, 都係做呢個運動~~

-----------------------------------------

資料來源:《護心有法-全方位醫學、營養、運動、體重指南》書冊

在家運動-帶氧運動踏步
踏步運動是一個中等劇烈程度的帶氧運動,安全有效,簡單易學。交替地提高雙膝,原地踏步,同時前後揮動雙手,動作須輕快及保持均速,不要越踏越慢。每天以最少踏步15至20分鐘為目標,待身體適應後逐步增加運動時間,直至達到每天做30分鐘或以上運動的建議。建議你穿運動鞋或在軟墊上踏步,以減輕關節的負擔。

變奏
- 可原地踏步、前後踏步、左右踏步,甚至踏步上落樓梯
- 肥胖人士或有膝關節傷患人士,可坐在運動健身球上做踏步運動
- 隨著體能改善,可用以下方法增加難度
- 可加快踏步的速度
- 踏步時,可同時手握著小水樽或啞鈴
- 踏步時,可交替地向上舉起小水樽或啞鈴
- 可運用小型踏步機

實用相關搜尋: 關節    營養  運動  膝關節    健身  肥胖  帶氧運動  運動鞋  目標  體重  軟墊  體能  護心  健身球  適應  安全  簡單  減磅  啞鈴  運動健身  運動時間  動作    
註冊營養師黃思敏的健康 :D Fun章

小甲蟲

發送私人訊息

檢視發表文章

wow ~ 真詳細

小甲蟲的健康 :D Fun章

Miffy

發送私人訊息

檢視發表文章

家姐開始做, 果樣辛苦到死甘滯, 隻腳又原先提高到腰位, 好快又是甘易甘提腳2-3寸.....佢話隻腳好攰無力....
我今日都自己做左, 又唔覺得有甘辛苦, 頭10min 都ok 輕鬆, 由15min 開始就有少少攰/流汗. 仲可以講到手機....(不過隻手是無擺動, 有時叉腰/垂直), 點解兩個人分別甘大 ? 我是咪唔正確 (我本身都是唔做運動)

Miffy的健康 :D Fun章

enprovence

發送私人訊息

檢視發表文章

你家姐和你體能and 體型有分別law

enprovence的健康 :D Fun章

註冊營養師黃思敏

發送私人訊息

檢視發表文章

我d patient如果本身唔太fit
初初幾日做都會有d辛苦
但之後就會習慣

最好對手係擺動
全身運動會aerobic d, 運用多d能量及心肺功能

註冊營養師黃思敏的健康 :D Fun章

小神仙

發送私人訊息

檢視發表文章

請問做30分鐘,大概可以消耗幾多卡路里 ^^

小神仙的健康 :D Fun章

May

發送私人訊息

檢視發表文章

講開原地踏步,我早排自己在屋企染髮果陣,因為要等D頭髮absorb D顏色,就無情情在toilet原地踏步,踏踏吓都累....... 都...... 有輕微運動量架......

May的健康 :D Fun章

ChanelChan

發送私人訊息

檢視發表文章

如果原地跳, 都係個幾辛苦gei 帶氧運動wor

ChanelChan的健康 :D Fun章