懷孕區 [535個話題/661個回覆]

黃體素不足係咪好難成孕?

[ 2個回覆 ]

Monicamon

發送私人訊息

檢視發表文章

之前做過一個checkup 係關於FSH, LH 同 Prolactin

數值如下
FSH 4.16
Reference range
Male : 1-8mIU/ml
Female follicular : 4-13
Luteal : 2-13
Postmenopause : 26.5-139.0

LH 1.34
Male : 2-12mIU/ml
Female follicular : 1-18
Mid-cycle : 24-105
Luteal : 0.4-20
Postmenopause : 15-62

PROLACTIN 21.83
Male : 1.61-18.77ng/ml
Female : 1.39-24.2

試孕試左超過半年都仲未懷孕, 係咪應該要去婦科度CHECK 清楚發生咩事?

Monicamon的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

蕙瀅

發送私人訊息

檢視發表文章

你做了check up之後, 醫生沒有跟你解釋咩?

蕙瀅的健康 :D Fun章

Monicamon

發送私人訊息

檢視發表文章

回復 2# 蕙瀅

呢個我係自己去lab 度做的, 所以無比d咩醫生去解釋
早個星期去睇婦科, 比左個report 佢睇, 佢只係話, 數字上見到係正常, 即係唔係多囊症, 但係都仲解釋唔到點解無排卵, 只係叫我再試多3個月, 量體溫, 之後再搵佢

Monicamon的健康 :D Fun章