男女關係區 [686個話題/2340個回覆]

Friend前性行為

[ 4個回覆 ]
By 性治療師陶芍伶 (聯絡作者) 發表於 2012-1-6 15:28 1#

性治療師陶芍伶

發送私人訊息

檢視發表文章

前幾天看電視的時事節目,講及時下年青人對性的看法,有所謂’Friend前性行為’,意即在做男女朋友前,已可發生關係。
被訪的一位年輕人,更直認早在12歲時,已跟女孩子發生關係,16歲就有嫖妓的經驗...

到底,是我思想古老,還是年輕人的道德觀,與自我保護意識太薄弱?!

性教育, 性教育...

有社工指出,在學校開小組教導同學性教育時,仍有學校勸喻他們不須加入一些議論,如避孕,拍拖等。

看來,我們還是要面對現實... 與時並進矣!

性治療師陶芍伶的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多
實用相關搜尋: 避孕  孩子  關係  學校  教育  性教育  性行為  拍拖  行為  Friend前性行為  年輕  經驗  朋友  自我  社工  

Verne

發送私人訊息

檢視發表文章

少男少女,如果覺得自己有性需要,其實香港嘅性教育會叫佢哋做D乜野?
戴套?
唔好做?

Verne的健康 :D Fun章

發送私人訊息

檢視發表文章

其實系古代, D人系13/14歲就會結婚。現代人晚婚是違反自然生理需要的。

永的健康 :D Fun章

ChanelChan

發送私人訊息

檢視發表文章

少男少女,如果覺得自己有性需要,其實香港嘅性教育會叫佢哋做D乜野?
戴套?
唔好做? ...
Verne 發表於 2012-1-7 21:49

我系教會幫手教性教育,會同D小朋友講,佢自己系好獨特,不要太容易被廣告洗腦,走去減肥整容,建立自信同正面自我形象。然之後話佢知 佢的身體好矜貴,是上帝的創造,要好好對待佢,不要做傷害自己身體的事。

帶套/做不做,都不會太快講。

ChanelChan的健康 :D Fun章

性治療師陶芍伶

發送私人訊息

檢視發表文章

回復 4# ChanelChan

我諗唔係一講就講載唔載套GE 問題
非常同意, 性教育是由細開始, 細指係年紀, 亦指範圍, 由尊重自己, 認識自己開始, 而後是界線, 身體變化, 個人性需要及背後所帶來的後果等等....

但咁多年來, 好多學校同家庭, 都係缺乏呢個CONCEPT, 咩都唔教, 到佢地青春期時生理變化, 發現性係'咁好玩', '點解冇人我講D 咁正GE 嘢'...等等... 加上同輩影晌, 覺得大家都試, 應該冇所謂!

這也是我多年來無論從所謂'正常'個案, Run-away boys and girls, 甚至有D因為早試禁果而出問題 (男的犯'與16歲以下女童非法性交', 女的懷孕及/或人工流產)的個案裡, 不時都會發現!!

性治療師陶芍伶的健康 :D Fun章