抑鬱症區 [95個話題/25個回覆]

兒童抑鬱症

[ 5個回覆 ]
By 精神科專科醫生黎大森 (聯絡作者) 發表於 2012-5-8 17:28 1#

精神科專科醫生黎大森

發送私人訊息

檢視發表文章

兒童也可以患上抑鬱症,但病徵和成人有所不同,宜多加留意.

https://member.healthyd.com/space.php?uid=2631&do=blog&id=45679

精神科專科醫生黎大森的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

ChanelChan

發送私人訊息

檢視發表文章

我覺得我細個都可能有抑鬱症, 我記得自己果陣阿媽逼我讀書, 我曾經同阿哥講, 我會將D 鹼粉放入奶粉度沖來飲, 之後就會死。當時我只係覺得兩樣野都係白色, 應該無人發現原來我自殺。我阿哥話:你咁細個就話想死? 有無搞錯啊?

ChanelChan的健康 :D Fun章

精神科專科醫生黎大森

發送私人訊息

檢視發表文章

千萬不要自己嚇自己,或任何問題都說成有病和要找醫生(雖然我也是醫生)因為正常人也會有失落的時候,也會有七情六慾,喜怒哀樂,這是正常不過的事情,例如,家庭中有親人患病或離世,其家人哀傷是正常的,但太持續的哀傷便可能是病態,又例如九一一或日本地震,全球的人也不可能開心,但也不是每個人都會變成抑鬱。

ChanelChan

發送私人訊息

檢視發表文章

醫生呀~! 其實情緒/心理健康有時係咪都真係同生理狀態好有關係ga? 我發現每次我飲食不定時,無正正經經食野,之後情緒會低落D。我唔系講笑,因為好多時候,放假宅在家煲劇,好容易就會食得求其。

ChanelChan的健康 :D Fun章

lizzzzzy

發送私人訊息

檢視發表文章

衣家D小朋友,生活壓力太大啦。

lizzzzzy的健康 :D Fun章

精神科專科醫生黎大森

發送私人訊息

檢視發表文章

食慾和情緒會互相影響, 維持正常生活規律對保持精神和身心健康非常重要