脫髮區 [12個話題/12個回覆]

女性脫髮係咪難D醫?

[ 8個回覆 ]

lizzzzzy

發送私人訊息

檢視發表文章

可能因為壓力問題,我中三開始有脫髮現象, 每次梳頭都會甩好多,洗頭gei 時候, 試過頭髮塞住左去水口添, 有朋友教我唔好日日洗頭,但我隔日洗頭甩得仲犀利, 點算?

lizzzzzy的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

HiHi

發送私人訊息

檢視發表文章

異常掉髮的原因

不適當的美髮與護髮

染髮、燙髮若方法正確,通常所使用的化學藥品很少造成頭髮的傷害。可是如果次數太頻繁,則頭髮可能變得脆弱容易斷裂,此時最好能停止這些動作,讓新的頭髮長出來。髮型方面喜歡綁馬尾或者編髮的人,最好不要拉得太緊,且應當適時變換較鬆散的髮型,以免因持續拉扯造成掉髮。頭髮梳洗若過於頻繁,也可能導致頭髮斷裂。頭髮濕的時候較脆弱,此時宜避免大力梳理。每天用刷子梳一百下的說法是不對的,梳子宜選購寬距且齒尖較圓滑者。

雄性禿

雄性禿,又稱為遺傳性禿髮,是異常掉髮最常見的原因。其遺傳可來自父系或母系(觀其外公或母舅)。女性患者在更年期以前由於有女性賀爾蒙的保護作用,通常只是頭頂毛髮變得較稀薄,不至於如男性般變成禿頭。雄性禿發生的年紀理論上從青春期以後即可開始,臨床上也偶爾會看到十六、七歲的年輕患者。其病因一般認為與皮膚的毛囊系統製造過多的強烈男性賀爾蒙有關。雄性禿目前並無法根治,迄今經醫學臨床證實有效的藥物只有口服的柔沛與外用的落健生髮水兩種; 前者主要是抑制男性賀爾蒙的生成,後者則可直接刺激毛囊細胞生長。可依嚴重程度搭配使用,效果更佳。

實用相關搜尋: 禿髮    更年期    女性  皮膚  藥物  刺激  毛髮  青春  遺傳  賀爾蒙  男性  年輕  生髮水  年紀    頭髮  毛囊  禿頭  護髮  生髮  細胞  染髮  髮型  青春期  男性賀爾蒙  
HiHi的健康 :D Fun章

暗啞底

發送私人訊息

檢視發表文章

係咪都無分男定女o架~~~~

暗啞底的健康 :D Fun章

SK

發送私人訊息

檢視發表文章

用霸王囉~!

SK的健康 :D Fun章

蕎麥麵

發送私人訊息

檢視發表文章

霸王我用過,嘛嘛地wor~ 你想頭髮好,不如剪短D,短D會無gum容易甩呢。

蕎麥麵的健康 :D Fun章

Miffy

發送私人訊息

檢視發表文章

千祈唔好用霸王, Head & shoulders...我中醫話.

Miffy的健康 :D Fun章

SK

發送私人訊息

檢視發表文章

千祈唔好用霸王, Head & shoulders...我中醫話.
Miffy 發表於 2011-4-25 19:54

典解?之前咪已經話左霸王無問題囉!

好心你地唔好成日針對大哥啦!

佢只不過係犯左天下間男人都會犯o既錯之嘛!!

SK的健康 :D Fun章

rainbow2012

發送私人訊息

檢視發表文章

|0|我早你少少,中一開始脫,因為考試壓力同家庭壓力,令到我日日都狂脫髮LO><洗親頭都係同你一樣塞住水口咖~可能而家D頭髮仲少過你T_TD朋友以為我有病TIM呀~~我問過醫生話我冇營養所致咖~之後呀媽跟住整好多補血補營養既食物俾我,例如黑豆,髮菜等等咩都試,又試過係咁轉洗頭水都冇咩效,維持好幾年,D頭髮愈脫愈多,真係唔想脫落去>口<"始終女仔既致命傷係頭髮!!  而家就改善左好多喇^_^好在朋友介紹左我飲營養奶昔,用左幾個月,以前好鬼多白頭髮都改善埋,頭髮緊係唔會一下子濃密左啦~~但係就黑左,同多左好多毛髮仔,生得怏左~~呢個只係我個人感受同經歷~以前既我三餐都食無定時,又成日唔食早餐,導致手腳冰冷,以為之後食番多D野都叫有營養,都唔知咩叫營養,原來營養係咁重要~T0T!

實用相關搜尋: 脫髮  早餐  營養    壓力    家庭  考試  毛髮  白頭  家庭壓力  補血  洗頭水  朋友  手腳冰冷    頭髮  食物    考試壓力  黑豆  洗頭  醫生  
rainbow2012的健康 :D Fun章

lizzzzzy

發送私人訊息

檢視發表文章

係呀, 食野真係好重要

lizzzzzy的健康 :D Fun章