糖尿病區 [28個話題/31個回覆]

點樣勸到糖尿病患者乖乖戒口呢?@@

[ 6個回覆 ]
By 肥兔仔 (聯絡作者) 發表於 2011-3-16 16:11 1#

肥兔仔

發送私人訊息

檢視發表文章

你地身邊有冇人有糖尿病架?
有冇咩辦法可以勸到佢地戒口呢??(雖然我都知係好難...)

肥兔仔的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

火爆大王

發送私人訊息

檢視發表文章

美食當前~好難戒架WO!!!
食少DD LO!

火爆大王的健康 :D Fun章

發送私人訊息

檢視發表文章

唔好成日出街食飯囉, 多D留系屋企,煮咩就要食咩ga la.

永的健康 :D Fun章

陳寶豬

發送私人訊息

檢視發表文章

真係要tum細路咁tum o架... 照顧病人要比多D心機!努力啊!!!!!!!!!

註冊營養師麥雅儀

發送私人訊息

檢視發表文章

係阿﹐要學識糖尿病健康飲食真係唔容易。
要從淺入深。一般來說﹐會從最容易改變的生活習慣入手﹐例如係定時用餐﹐然後學低油、鹽、糖飲食﹐如何分辨炭水化合物的分量等。
你可以從這個網頁找到更多有關糖尿病飲食的資訊: http://www3.ha.org.hk/dic/sdn_02_01.html
註冊營養師更可以幫病人設計個人化嘅飲食建議。

註冊營養師黃思敏

發送私人訊息

檢視發表文章

其實學識「醣質食物交換法」,就好多野都可以食,亦可以令血糖控制得更理想。「醣質食物交換法」裡面既食物都係含有10克醣質(碳水化合物),例如1/5茶匙飯、1件薯仔(雞蛋大小)、1杯脫脂奶、1條皇帝蕉、1/3碗番薯糖水等都相等於10克醣質,那麼你就可以根據營養師安排的份量(如每餐有5份醣質),去自由進食不同食物,而又不怕血糖大上大落,連糖水亦可淺嘗。

想了解多d關於「醣質食物交換法」,可以問返註冊營養師。畢竟每個糖尿病人的情況有所不同(糖尿病類型、服用藥物、胰島素注射、生活習慣、飲食習慣、運動習慣等),註冊營養師可以設計個人化既飲食計劃。

我近來亦接受了一個關於糖尿病的訪問,可參考http://hk.news.yahoo.com/article/110412/3/nryg.html 

註冊營養師黃思敏的健康 :D Fun章

註冊營養師黃思敏

發送私人訊息

檢視發表文章

但當然喇,除了血糖之外,控制血壓同膽固醇都好緊要,因為糖尿病的主要併發症,就正正是冠心病及中風。

所以學識點樣食野好緊要,但唔等同戒口或無啖好食,只係食得精明,就算出街食、飲茶、打邊爐、bbq都得架,識得點樣處理就可以了!

註冊營養師黃思敏的健康 :D Fun章