我係過來人 [3個話題/15個回覆]

不如各位媽媽發表下餵母乳gei心得呀

[ 9個回覆 ]
By ChanelChan (聯絡作者) 發表於 2011-3-17 11:42 1#

ChanelChan

發送私人訊息

檢視發表文章

最近日本奶粉短缺,內地父母也常來香港搶購美國奶粉。大家都知道餵母乳對BB好,但總是很難做到,各位HealthyD媽咪會員,可唔可以都分享下你地gei心得? 而新手媽媽都可以提出下你地gei疑難wor。
一般媽媽餵母乳都會遇到的疑難:
1) 麻煩,常時間要留在家, 我要翻工
2) 尷尬,係公共場所餵奶有困難
3) 老人家話人奶好稀, BB好快餓,又要再餵
4) 唔夠奶比BB飲
...

請按【讚好】!
讓更多網友天天分享到healthyD的健康快樂資訊。:D

ChanelChan的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多
實用相關搜尋: 母乳  BB  日本  分享  奶粉  困難  父母  餵母乳  奶粉短缺  老人家    人奶  新手媽媽  媽媽  老人  美國  香港  

杏子小姐

發送私人訊息

檢視發表文章

人奶唔係稀, 係比較容易吸收, 所以BB好快就肚餓。正常來講當然餵人奶好過奶粉啦,牛會唔會飲羊奶呢? 係辛苦gala, 不過為細路好,就要犧牲下。所以D後生,要想清楚先好生仔。

杏子小姐的健康 :D Fun章

Gordondon

發送私人訊息

檢視發表文章

ha ha , 曾經有個阿Sir 建議生仔要考牌, 考試及格先準做人阿爸阿媽。佢話D人亂生仔危險過無牌駕駛呀。

Gordondon的健康 :D Fun章

lizzzzzy

發送私人訊息

檢視發表文章

餵母乳可以少D病

餵母乳的頭七個月,又要上班又要照顧寶寶,休息不足的我不曾感染傷風感冒,但我的丈夫已病倒了好幾次;直至七個月過後,自同事處感染到病菌,我連續病了三個星期,又傳染了丈夫,但囡囡卻沒有任何不適 - 真不能不相信母乳對她起了神奇的保護作用。

更重要的是,我對女兒的愛,能透過餵奶這一個絶對親密的活動傳遞給她,加上能為囡囡帶來健康的身體、快樂的經驗 - 相比起來,自由自在的生活便顯得毫不重要。

每當囡囡注射防疫針後感到不適或病倒的時候,唯一可以安撫她的就是我的母乳。所以如果沒有母乳,我還可以怎樣去照顧她呢?

資料來源: http://www.breastfeeding.org.hk/story/1999

實用相關搜尋: breast  母乳  健康  活動    傷風  感冒  傷風感冒  快樂  親密  同事  生活  休息  注射    經驗  餵母乳  病菌  防疫  休息不足  傳染  
lizzzzzy的健康 :D Fun章

HiHi

發送私人訊息

檢視發表文章

如果怕尷尬, 用餵奶巾啦

出街既時候要餵人奶,又唔想遮遮掩掩,好多媽咪都會用餵奶巾(哺乳巾),慳ma都要揀翻條又平又靚既先!

選擇1: Hooter Hiders $2xx From淘寶

以款式黎講可以話係最好睇!其他餵奶巾多數都係花花或者格仔花紋,好似著左條枱布或者窗簾上身咁.此外,餵奶巾既弧度自然,就算喺裏面有所動作,都唔會尷尬.雖然慳媽有d心動,但價錢實在係貴左d

選擇2: 豆子手作手工 $3x From淘寶

從網上既相片同評價睇黎,餵奶巾既剪裁同手工唔錯,掛頸的繩有鈕,背面有安全繩,弧位挺身自然,十分實用!!!不過......以款式黎講,好似以圍裙多d喎.

選擇3: 橡筋頭款餵奶巾 $2xx from BabyOutlet

呢款餵奶巾係朋友介紹既,呢種橡筋頭全包形既餵奶巾,好處係包補無走光,無論戶外戶內(即使有人居高臨下)都可以話餵就餵.不過價錢唔平,而且只有黃色小花一款.另外慳ma認為,由於無左頸部既弧位,巾入面既動作會比較明顯.

選擇4: 118cm x 118cm披肩 $99 form H&M

用披肩當餵奶巾,好處係融入衣服既一部份,唔礙眼.用法係喺頸後打結,可按需要調整鬆緊.呢條餵奶巾係黑色全尼龍質地,唔透得黎又唔會太局,而且價錢合理不過,披肩既缺點係無左背部既安全繩,有幾會俾風吹起.不過由於呢條披肩都幾大,可以包到半個背脊,所以都無有怕.

總結揀餵奶巾既心得:

1. 頸繩長短可調較,如扣鈕或打結

2. 布幅要夠大,遮得晒成個身,背脊位唔會飛飛下

3. 有適當既孤度,即係塊布唔會貼住個身,現晒形

4. 塊布要唔透得黎又唔可以太厚局親bb

5. 款式要時尚,唔可以俾人有著左枱布,窗簾或圍裙上身既感覺

好似上面呢條喺吉之島賣二百幾蚊既六甲村哺乳巾,慳ma就認為有唔少缺點.首先上面開口太大,側邊又開空,好似隻手舉高d都會走光.其次,顏色比較淺,可能會透.最後,個人認為粉紅橫間,似一塊蓋住洗衣機的布多d.>.<

資料來源: http://hk.myblog.yahoo.com/jw!vwjUkOuaERnkjBOemraoj98agA--/article?mid=10

HiHi的健康 :D Fun章

Sandra

發送私人訊息

檢視發表文章

唔係有泵奶器?可以泵定放係雪櫃俾BB飲都得呀!

Sandra的健康 :D Fun章

肥兔仔

發送私人訊息

檢視發表文章

係呀...我都見我個親戚又係泵定出黎~放係雪櫃, 等日頭返工果陣個菲傭可以拎黎餵bb
夜晚返黎再埋身餵咁~

肥兔仔的健康 :D Fun章

糯米仔

發送私人訊息

檢視發表文章

我都見過我表姊用泵奶器, 好似好方便jar wor

糯米仔的健康 :D Fun章

肥兔仔

發送私人訊息

檢視發表文章

係呀~~真係幾方便~
不過有時泵唔出都幾煩~

肥兔仔的健康 :D Fun章

Sandra

發送私人訊息

檢視發表文章

聽人講餵母乳可以瘦身瘦得快D...係咪真架???

Sandra的健康 :D Fun章