子宮頸癌區 [13個話題/19個回覆]

子宮頸癌疫苗

[ 7個回覆 ]
By 花師奶 (聯絡作者) 發表於 2011-4-18 11:17 1#

花師奶

發送私人訊息

檢視發表文章

想問其實有沒有必要打?之前見到報紙寫話有成8成會感染到HPV 病毒, 一時又有人話香港感染數字係6%左右, 到底係點?

打完會唔會有副作用? 打左幾耐會有效呀?

花師奶的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

enprovence

發送私人訊息

檢視發表文章

8成這個數字是指女人在一生之中最少感染一次的機會。就是你一輩子裡面最少感染一次的機會有百分之80。但你感染之後,可以對你沒有甚麼影響的,只有你重複感染,然後細胞病變,才有機會變成癌症。從感染到變成癌症可能要有5-7年的時間。
6%這個數字是香港中大自己多的一些統計顯示出來的。他們統計了大約2000多個健康婦女,在統計的那段時期有6%對這個病毒呈陽性反應。

這些數字都是一些參考吧, 要不要打針還是看你個人的意願的。

至於能有效多長的時間呢,官方的公布就是10年,因為疫苗面世10年了,他們的統計數字只能夠去到大約10年,但醫生自己估計,就可能有長達20年的效用。

enprovence的健康 :D Fun章

lizzzzzy

發送私人訊息

檢視發表文章

我唔係好夠膽去打, 我D friend 話支真成支鉛心咁粗, 仲要打成三針, 真係怕怕。

lizzzzzy的健康 :D Fun章

Kathy@@

發送私人訊息

檢視發表文章

但唔係話打左就唔洗生子宮頸癌mie? 點解唔打?

Kathy@@的健康 :D Fun章

細菌小子

發送私人訊息

檢視發表文章

唔生子宮頸癌, 生子宮癌,咁點算呢? 成身咁多地方生到癌, 你吉幾多支鉛心先得掂阿?

細菌小子的健康 :D Fun章

Biboo111

發送私人訊息

檢視發表文章

咁又唔係咁話阿, 防得一樣得一樣,如果其它癌打針預防到, 我都會去打。

Biboo111的健康 :D Fun章

lizzzzzy

發送私人訊息

檢視發表文章

我其實唔係太介意自己短命D 

lizzzzzy的健康 :D Fun章

肥肥人

發送私人訊息

檢視發表文章

疫苗的確是有風險的, 做多D research 先決定打不打吧, 不用太心急呢。

肥肥人的健康 :D Fun章