經血過多區 [2個話題/9個回覆]

有關月經不調

[ 8個回覆 ]
By lizzzzzy (聯絡作者) 發表於 2011-4-18 14:43 1#

lizzzzzy

發送私人訊息

檢視發表文章

想請問如果月頸不調,西醫會點樣醫?

lizzzzzy的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

lizzzzzy

發送私人訊息

檢視發表文章

講多少少, 其實我有時會係唔係經期的時候,有少少M, 唔係好多, 但就覺得唔正常。

kataluma

發送私人訊息

檢視發表文章

如果係regular gei, 好可能係排卵期出血, 我之前都有呢個問題, 問過醫生, 佢話正常Gei。不過唔正常出血都好多原因會造成gei。

如果你有過性生活, 可以去check 下, 如果有感染就醫啦。
如果你仲係處,通常醫生會叫你填form, 紀錄翻自己D出血情況, 顏色呀, 流量呀,有無異常情況阿之類, 紀錄幾個月之後, 醫生可以憑經驗話你知係咩原因導致。然之後先會決定比唔比藥你食之類。

我上次見醫生,醫生問我最近有無轉工呀,失戀呀,搬屋呀之類,佢話因為生活壓力係內分泌失調好大原因wor. 佢仲問我, 體重有無突然增加好多,或者減少好多。

kataluma的健康 :D Fun章

lizzzzzy

發送私人訊息

檢視發表文章

唉,香港人,有邊個唔係壓力大呀?讀書考試升學就業失業跳槽無得撈 拍拖失戀無得戀結婚離婚生仔湊仔 無論做緊咩都可以好大壓力。

kataluma

發送私人訊息

檢視發表文章

放鬆D啦,忙碌係梗ga la, 自己好好安排時間休息law,有時都不得不承認自己係有極限,有D野做唔到,或者自己真係只可以做到呢個level 咁樣。放開D就得ga la.
送只沉默是金比你, 最近我忽然好迷哥哥:)
http://www.1ting.com/player/28/player_51175.html

kataluma的健康 :D Fun章

Abooboo

發送私人訊息

檢視發表文章

西醫醫月經不調很多時候都是開荷爾蒙/止血丸比病人食, 不如試下中醫啦, 好多中醫方劑都針對女性「帶下」症狀的。看看中醫, 讓他按照你的體質慢慢調理, 會更加好。

一般來說有好幾樣東西對女性健康是有保健作用的:玫瑰,蓮子,荷葉,黨蔘,花旗蔘。用來局茶飲都好好的,不過不知道你體質如何,只是建議而已,最好還是問醫生意見啦。

實用相關搜尋: 健康    女性  月經  荷爾蒙  體質  蓮子    中醫  玫瑰  調理  女性健康  茶飲  醫生  西醫  保健  症狀  
Abooboo的健康 :D Fun章

lizzzzzy

發送私人訊息

檢視發表文章

謝謝你們的意見。中醫我之前看過,話我濕熱wor。咁應該食D咩?

Abooboo

發送私人訊息

檢視發表文章

哈哈,你可以看看Healthyd之前介紹的吃扁豆祛濕呀,裡面都有講月經不調的:
https://forum.healthyd.com/redirect.php?tid=541&goto=lastpost

治療婦女赤白帶下

若婦女因脾虛濕盛引致分泌赤色白帶,則可用洗米水浸透白扁豆,去皮,加紅糖、淮山同煮,煮熟後,每日兩次連續服用。或以白扁豆炒熟,磨成粉末,用温水送服,每服6至12克;若體質許可,可用糯米酒送服。

實用相關搜尋: health    赤白帶下  月經  體質    祛濕    治療  淮山    糯米      脾虛  扁豆    紅糖  米酒  婦女  
Abooboo的健康 :D Fun章

脊醫吳霈慈

發送私人訊息

檢視發表文章

it's due to hormonal cycle regularity, through chiropractic adjusment of the related spinal segment, an help to adjust the hormone level

脊醫吳霈慈的健康 :D Fun章