廣泛性焦慮症區 [5個話題/17個回覆]

Lyrica

[ 9個回覆 ]

Wings

發送私人訊息

檢視發表文章

最近醫生開左呢隻lyrica比我, 食左幾日就冇再成日不安, 仲好好訓添. 唔知有冇人依過呢隻藥呢?

Wings的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

enprovence

發送私人訊息

檢視發表文章

What is Lyrica?
Lyrica (pregabalin) is an anti-epileptic (抗癲癇) drug, also called an anticonvulsant(抗驚厥) . It works by slowing down impulses(沖動)  in the brain that cause seizures(癲癇發作). Lyrica also affects chemicals in the brain that send pain signals across the nervous system.

Lyrica is used to control seizures and to treat fibromyalgia(纖維肌痛). It is also used to treat pain caused by nerve damage in people with diabetes (diabetic neuropathy(糖尿病神經病變)) or herpes zoster (post-herpetic neuralgia)帶狀皰疹 (俗稱生蛇).

Lyrica may also be used for other purposes not listed in this medication guide.

實用相關搜尋: con  diabetes  糖尿病  cat  eat  pain  rain  sign    纖維  神經  生蛇    神經病變  
enprovence的健康 :D Fun章

Wings

發送私人訊息

檢視發表文章

咁呢隻藥用黎醫"焦慮"又如何?
比其他藥有效嗎?

Wings的健康 :D Fun章

小甲蟲

發送私人訊息

檢視發表文章

這些專業問題大概要醫生才能回答你呢, 網上看的資料也不一定準確的。會不會你下次複診的時候問問他的意見呢。

小甲蟲的健康 :D Fun章

Miffy

發送私人訊息

檢視發表文章

我都食過呢隻藥, 但是醫生就是用黎幫助手部神經放鬆 (因為我有關節痛), 不過佢話唔是即食即有效, 要食上1星期以上才有效, 我自己食左就唔知是咪可以無甘痛, 因為我一食就好眼訓, 仲勁過安眠藥 (我食安眠藥都未必訓到, 呢隻一食就好快訓著), 仲要是朝早唔知醒, 屋企人出左去都唔知, 真是可以用不醒人事來形容. 不過晚上食完, 到早上醒左果人都好似唔清醒, 果腦有少少空白Feel, 要到下午果人先好D, 所以我都無食, 怕會有side effect.

Miffy的健康 :D Fun章

ChanelChan

發送私人訊息

檢視發表文章

哇, 原來隻藥咁把砲阿!

ChanelChan的健康 :D Fun章

May

發送私人訊息

檢視發表文章

Wings, 幫你問過醫生~

精神科專科醫生丁鍚全醫生:美國FDA證實,此藥物可治療經常焦慮症,但藥物反應及副作用因人而異。不少病人在網上分享服用藥物後的效果,但必須留意不同病人,病情不同,所以用藥不能一概而論。

希望幫到你~

May的健康 :D Fun章

Kawai

發送私人訊息

檢視發表文章

我都食過~我o個時頭痛加抑鬱,所以食呢個

Kawai的健康 :D Fun章

May

發送私人訊息

檢視發表文章

我都食過~我o個時頭痛加抑鬱,所以食呢個
Kawai 發表於 2011-5-18 19:59

而家仲有無事?

May的健康 :D Fun章

Miffy

發送私人訊息

檢視發表文章

其實藥物呢D野, 我覺得此終有多少Side effect. 好似我甘, 醫得頭來又腳痛
不過唔是個個醫生會坦白甘同人說清楚. 好似我果醫生只同我說有好多中藥植物都有激素, 最好唔好食中藥 (但是我是去有GMP認證的政府醫院看, 雖然效果慢, 但是做完天灸之後, 又的確好左好多, 呢D是西藥做不到的) . 但是就沒有說西藥都有. 但是我果中醫就說, 可以中西藥同時食(分開6小時後), 希望可以中西互補不足 (我是絕對認為中西醫都可以共存共同合作, 最緊要是俾雙方都知道你食緊什麼)

我聽說話有個醫學會( 藥劑師會長- 蘇xx, 每星期晚上都會上新城997陳心怡節目) 可以俾人打電話去問每種藥的好/壞.......你試下網上查下.

Miffy的健康 :D Fun章