糖尿病區 [28個話題/31個回覆]

糖尿之友要飲乳酪!

[ 5個回覆 ]
By May (聯絡作者) 發表於 2015-3-6 18:44 1#

May

發送私人訊息

檢視發表文章

英國Lancet Diabetes & Endocrinology雜誌話:新研究發現,部份飽和脂肪酸 (saturated fatty acid) 其實有助預防糖尿病。好似牛奶同乳酪呢D全脂奶製品嘅某D飽和脂肪酸,就有助降低2型糖尿病風險。

但點先至為之適量?大家知唔知?

May的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

妙齡女郎

發送私人訊息

檢視發表文章

聽講地中海飲食方法好岩糖尿病人, 唔知有無SIS/C兄知道呢個地中海膳食係咩黎?

妙齡女郎的健康 :D Fun章

May

發送私人訊息

檢視發表文章

聽講地中海飲食方法好岩糖尿病人, 唔知有無SIS/C兄知道呢個地中海膳食係咩黎? ...
妙齡女郎 發表於 2015-7-8 12:44

可以參考吓呢篇文章呀!
https://www.healthyd.com/articles/nutrition/mediterranean-diet

妙齡女郎

發送私人訊息

檢視發表文章

可以參考吓呢篇文章呀!
May 發表於 2015-7-8 12:52

Good! 已經收藏.
原來地中海式飲食的特色是以橄欖油、果仁、穀類、水果及蔬菜為主。不過,唔見有肉類等蛋白質及脂肪等,咁係唔係好似素食咁呢?

妙齡女郎的健康 :D Fun章

May

發送私人訊息

檢視發表文章

Good! 已經收藏.
原來地中海式飲食的特色是以橄欖油、果仁、穀類、水果及蔬菜為主。不過,唔見有肉類等 ...
妙齡女郎 發表於 2015-7-8 13:56

都唔會, 地中海飲食都可以食海鮮, 肉類都OK! 不過可能份量比蔬果同穀物, 果仁少!

HOHOMAN

發送私人訊息

檢視發表文章

Good! 已經收藏.
原來地中海式飲食的特色是以橄欖油、果仁、穀類、水果及蔬菜為主。不過,唔見有肉類等 ...
妙齡女郎 發表於 2015-7-8 13:56

其實地中海膳食,除了蔬菜,都有魚類,豆類等等,
肉類亦可進食家禽白肉類,(少吃紅肉),

呢D都係含有豐富的蛋白質.

實用相關搜尋:   蛋白質  蔬菜  水果  豆類  飲食  橄欖油  肉類    果仁  地中海  魚類    地中海式飲食      紅肉  白肉    進食  
HOHOMAN的健康 :D Fun章