糖尿病區 [28個話題/31個回覆]

最新研究 - 最強預防糖尿食物

[ 5個回覆 ]
By healthyD (聯絡作者) 發表於 2015-7-7 16:52 1#

healthyD

發送私人訊息

檢視發表文章

研究顯示,高纖飲食的人士比低纖飲食的人,糖尿病病發率低18%!營養師Annie Lee就跟大家拆解怎樣每天吸收26克的纖維!

最新研究 - 最強預防糖尿食物
https://member.healthyd.com/space.php?uid=2033&do=blog&id=50331

healthyD的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多
實用相關搜尋: health  糖尿病  spa  營養    研究  預防  纖維  營養師  飲食  高纖  食物    Annie Lee  

妙齡女郎

發送私人訊息

檢視發表文章

係唔係即係低GI既食物?
另外我亦聽講地中海膳食方法好岩糖尿病人!

妙齡女郎的健康 :D Fun章

May

發送私人訊息

檢視發表文章

係唔係即係低GI既食物?
另外我亦聽講地中海膳食方法好岩糖尿病人!
妙齡女郎 發表於 2015-7-8 03:35

低GI同地中海飲食法只係其中兩類, 仲要背熟「三低一高」:低鹽低糖低脂高纖。呢度有D可以改善糖尿病嘅餐單同食譜, 希望可以幫到你啦!
https://www.healthyd.com/diet_plan/index.php?i=20&s=A&a=&t=

實用相關搜尋: diet  health  糖尿病    三低一高  飲食  GI  高纖  低鹽  低糖  食譜  低脂  地中海    地中海飲食  食物  餐單    低GI  
May的健康 :D Fun章

妙齡女郎

發送私人訊息

檢視發表文章

低GI同地中海飲食法只係其中兩類, 仲要背熟「三低一高」:低鹽低糖低脂高纖。呢度有D可以改善糖尿病 ...
May 發表於 2015-7-8 12:57

謝謝分享!
成日都聽人講[三低一高], 低鹽低糖低脂高纖,
呢一方面我會盡量學習及改善一下飲食習慣.
基本上低GI既食物大概都知道有D咩, 同埋都會食得慢D食得少D.
不過地中海飲食法就唔太清楚, 唔知邊到可以睇到多D資料?

實用相關搜尋: 糖尿病    三低一高  飲食  GI  高纖  低鹽  低糖  分享  習慣  低脂    飲食習慣  地中海    地中海飲食  食物    低GI  
妙齡女郎的健康 :D Fun章

May

發送私人訊息

檢視發表文章

謝謝分享!
基本 ...
妙齡女郎 發表於 2015-7-8 13:45

看看這個?
https://www.healthyd.com/articles/nutrition/mediterranean-diet-shown-to-ward-off-heart-disease

實用相關搜尋: diet  disease  health  mediterranean  sea  show  三低一高  飲食  高纖  低鹽  低糖  分享  習慣  低脂  飲食習慣      
May的健康 :D Fun章

HOHOMAN

發送私人訊息

檢視發表文章

謝謝分享!
基本 ...
妙齡女郎 發表於 2015-7-8 13:45

地中海飲食是多吃植物油, 特別是橄欖油,少吃動物油,多吃蔬菜, 魚類, 豆類, ht和全殼類的食物.
由於「地中海飲食」較為健康,特別適合糖尿患者。
市面有些糖尿病專用既營養品,理念都係建於地中海的飲食概念.

實用相關搜尋: 糖尿病  健康  營養    蔬菜  三低一高  豆類  飲食  高纖  植物  植物油  低鹽  低糖  分享  習慣  低脂  飲食習慣  橄欖油  動物油  地中海  魚類      地中海飲食  食物          
HOHOMAN的健康 :D Fun章