糖尿病區 [28個話題/31個回覆]

有助穩定血糖既營養奶一問?

[ 6個回覆 ]
By 妙齡女郎 (聯絡作者) 發表於 2015-7-8 14:00 1#

妙齡女郎

發送私人訊息

檢視發表文章

我見有D係For糖尿病人既營養奶粉, 講明適合關注血糖人士飲用的.
但呢D奶粉會唔會好似D孕婦奶粉咁好肥架?  

有D擔心會越飲越肥或者減唔到肥.

妙齡女郎的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

HOHOMAN

發送私人訊息

檢視發表文章

唔會越飲越肥的,你講既呢D營養奶,

都標榜係低升糖指數(低GI),優質既脂肪及高纖維等等,

可以用來當代餐或者放在兩餐之間飲, 但同孕婦奶唔同,

孕婦奶主要係幫助孕婦補充營養, 營養不足既孕婦先有需要飲用的.

HOHOMAN的健康 :D Fun章

美滿人生

發送私人訊息

檢視發表文章

姑娘有介紹,糖尿病人,可飲胰保力,係關注血糖營養奶

美滿人生的健康 :D Fun章

HOHOMAN

發送私人訊息

檢視發表文章

姑娘有介紹,糖尿病人,可飲胰保力,係關注血糖營養奶
美滿人生 發表於 2015-8-11 14:31

胰保力都OK, 係低GI, 又係地中海膳食成份, 對穩定血糖同控制體重會有幫助, 而家支裝都方便

Kris

發送私人訊息

檢視發表文章

胰保力都OK, 係低GI, 又係地中海膳食成份, 對穩定血糖同控制體重會有幫助, 而家支裝都方便 ...
HOHOMAN 發表於 2015-8-27 12:32

我婆婆係飲呢隻 Diben 胰保力.

佢飲左幾個月, HbA1c keep住係5點幾, 好靚.

佢飲雲呢拿口味仲話幾好飲.

Kris的健康 :D Fun章

HOHOMAN

發送私人訊息

檢視發表文章

我婆婆係飲呢隻 Diben 胰保力.

佢飲左幾個月, HbA1c keep住係5點幾, 好靚.

佢飲雲呢拿口味仲話幾好 ...
Kris 發表於 2015-9-15 12:20

度數幾好呀, 除左雲呢拿, Diben另外仲隻意大利咖啡味.

不過除左飲營養奶, 控制好飲食同運動都好緊要的.

May

發送私人訊息

檢視發表文章

我老爺都有糖尿病呀, 不過就冇飲奶, 佢平時都係靠自己管住自己嘅飲食同運動嚟控制血糖, 佢連义燒包都唔食架, 好乖!

May的健康 :D Fun章