痛風區 [17個話題/3個回覆]

識「揀」一定飲「鹼」水!(真人真事)

[ 1個回覆 ]
By KAeDe (聯絡作者) 發表於 2015-11-17 18:08 1#

KAeDe

發送私人訊息

檢視發表文章

事先聲明,以下全部屬實!

我朋友之前有頗嚴重的痛風,因佢成日大魚大肉飲酒食煙,仲要係重成200磅gei肥佬,佢成日都話痛,特別係隻腳。so佢請假次都幾密,但叫佢改口佢又唔制。

幾年前有人話飲鹼水有用,仲介紹咗部有鹼性gei濾水機。
噤佢就開始咗日日飲鹼性水gei生活喇。

持續日日飲,佢話頭一年已經感覺少痛咗,用咗2~3年就直頭無痛。
so佢到而家都keep住有飲,仲不斷周圍同啲fd(包括我)講啲鹼性水好work。
(註:佢都仲係有飲酒食肉食煙,不過平均嚟講應該有減少咗啲份量。)

一開始我其實係極度懷疑...但finally我被佢洗腦底下買部嚟試下!! 雖然我無痛風問題,只係可以用「藥煲」嚟形容我。我試用咗半年後,感覺又真係少咗病@@!!(我至今已用一年)

so我相信佢係無呃我,有痛風、高尿酸等問題gei朋友。除咗食天然鹼性食物外,可以考慮試試裝返部鹼性濾水機,雙重夾攻應該快啲有改善。

而買一部濾水機感覺好貴,但長遠睇其實唔係貴。試諗下,一部起碼都用5年以上,唔換款的話10年以上。每日$10都唔洗就可以日日飲至少8杯水、洗菜洗生果兩用。加上而家啲水質噤差,煲又煲唔走啲鉛,用濾水過濾再加鹼性真係無敵。但切記唔好買要插電果啲,因唔乾淨。

btw,唔好諗住有水機就唔食天然鹼性食物,食物除咗鹼性,仲有其他營養,無利而無一害的。天然鹼性食物上網search下都有一大堆哦!

再次聲明,我本人(應該)無痛風問題,只係病Y一個。本人朋友才是痛風患者,既然見佢有好轉到,希望都能發放消息,幫倒有需要gei人。

KAeDe的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多
實用相關搜尋: sea  營養    痛風      尿酸    生活  天然    生果  朋友  鹼性  上網  食物  飲酒  感覺  高尿酸      8杯水  

May

發送私人訊息

檢視發表文章

日日飲檸檬水唔知又得唔得呢?

May的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多