肝癌區 [8個話題/5個回覆]

化療中的癌症病人,可以睇中醫治療嗎?

[ 5個回覆 ]
By HOHOMAN (聯絡作者) 發表於 2016-2-12 16:03 1#

HOHOMAN

發送私人訊息

檢視發表文章

親戚現做化療階段, 身體越來越虛弱, 有朋友話試中醫可以對副作用減輕,
但西醫又說不建議睇中醫,
如果現在轉中醫不知道會否影響化療?

HOHOMAN的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

YinB

發送私人訊息

檢視發表文章

如果你問西醫一般都唔建議, 西醫一般都只會叫病人做化療, 如果唔做化療就會叫佢出院.
你都應該知化療副作用有幾大, 病人會有幾辛苦.
以我經驗, 我就覺得做化療時可以睇埋中醫, 唔一定要選一邊, 可以兩邊同時進行.
中醫主要以中藥作排毒, 幫助減輕化療副作用, 如果病人身體虛弱怕頂唔住化療副作用,
咁中醫治療係一定有幫助.

YinB的健康 :D Fun章

HOHOMAN

發送私人訊息

檢視發表文章

如果你問西醫一般都唔建議, 西醫一般都只會叫病人做化療, 如果唔做化療就會叫佢出院.
你都應該知化療副作用 ...
YinB 發表於 2016-2-22 11:52

知唔知邊度可以搵到專治癌症又好既中醫師?

Abb

發送私人訊息

檢視發表文章

我有個親戚,有cancer,初時係睇西醫,
做完手術又再化療,身體都越來越差,醫生話佢可能得返半年,
之後開始睇中醫,食中藥,身體竟然係有慢慢好轉, 精神同胃口都有好轉.
所以我覺得中醫係可行既, 佢睇果個中醫係o係佐敦, 叫周正峰,
如果你有需要可PM我比佢資料你.

Abb的健康 :D Fun章

HOHOMAN

發送私人訊息

檢視發表文章

我有個親戚,有cancer,初時係睇西醫,
做完手術又再化療,身體都越來越差,醫生話佢可能得返半年,
之後開始睇中 ...
Abb 發表於 2016-3-2 10:41

我上網search到D資料, 你講個位,

係咪佐敦美樂中醫診所既周正峰醫師, 周教授.

好似都幾出名, 又出書又上電視, 教人學習氣功抗癌.

咁你親戚幾耐睇一次? 係咪要頻頻食中藥?

Abb

發送私人訊息

檢視發表文章

我上網search到D資料, 你講個位,

係咪佐敦美樂中醫診所既周正峰醫師, 周教授.

好似都幾出名, 又出書 ...
HOHOMAN 發表於 2016-3-4 11:50

係, 周教授好多人睇, 幫過好多病人.

我親戚最初時都睇得密, 一星期一次.

睇左年半至大半年. 之後慢慢好轉, 就兩星期,

之後就一個至兩個月一次先覆診.

到視乎病人既康復情況吧.

Abb的健康 :D Fun章