懷孕區 [536個話題/663個回覆]

有無人覺得, 都系唔生仔好呢?

[ 9個回覆 ]
By ChanelChan (聯絡作者) 發表於 2011-5-9 16:07 1#

ChanelChan

發送私人訊息

檢視發表文章

生細路真系唔係講玩, 個人覺得一系唔生, 一生就要認真D,預左要為個小朋友付出好多。
宜家社會挑戰都好大, 教好小朋友真系不容易。
有無人會覺得,自己最終都系唔生好過啦。

請按【讚好】!
讓更多網友天天分享到healthyD的健康快樂資訊。:D

ChanelChan的健康 :D Fun章
想儲齊其他Fun章?即按更多

Verne

發送私人訊息

檢視發表文章

我同事同佢當時女朋友 (而家的老婆) 話世界太亂,唔好生~
仲介紹另一個男同事用呢個堂而皇之o既理由~~~
藉口!慘得過佢老婆又聽佢講~

Verne的健康 :D Fun章

暗啞底

發送私人訊息

檢視發表文章

報到!
主要係覺得香港實在太高壓!
生出來,由讀BB班開始已經係痛苦。
無錯當然亦有開心o既時候,但我而家只睇到又要爭床位、later爭BB班、為入「好」o既學校,父母要搬屋、要返教會......
就算要小朋友讀興趣班都只係為分數!
好功利!
一切都係本末倒置!
實在唔鍾意成個社會氣氛!

暗啞底的健康 :D Fun章

gozzila

發送私人訊息

檢視發表文章

回復 3# 暗啞底

認同! 認同!

家下個風氣實在太痴線, 但咁講, 只要有大人肯立得住腳, 唔要求過火, 思想不再守舊, 凡事以小朋友身心發展為本, 咁就慢慢個社會會自然變好!

撇開怪獸父母/直升機父母既行為, 其實, 小朋友係好可愛, 佢地係會帶比你歡樂多於憂愁架!尤其當佢地個樣又生得超似自己, 見住佢地既行為, 真係笑到你反肚! 係...! 係有時佢地既不同時期反你係反到你反眼, 但係好以打機咁, 過左關, 你又會有無限滿足感(咁我都擺平到?!), 哈哈哈~最重要佢能令你重生, 同埋比到無比既鬥志, 令你生活多姿多彩, 係忙! 但將你既生命填滿!

雖然我無宗教信仰, 但有一段話, 我成日同我d家人朋友講:「做人, 有機會試既, 唔會影響人, 又唔會影響到自己既, 一定要試, 咁你既人生先無憾, 而且一切向你生命出現既野, 不論人或物都係一場緣份, 唔好到要伸直個日倒帶時先發覺, 一生裡面乜特別都無。」

比個例子你地思量下:

我有個朋友, 年少時不小心意外有左, 但打掉了; 到她28左右遇到真命天子, 他們很想要小朋友, 但係努力極都無, 結果, 花了年半有多先宣告成功。(佢巳經算係幸運既一群, 有些人想要, 用盡所有方法都落空) 不經不覺間, 佢生了第一位公子, 日子過得不錯。 轉眼間, 小王子巳歲半大, 向呢個時候, 佢又有左, 佢個心好想要女, 於時佢就去求問命理師, 結果, 知道佢好大機會又係仔, 佢有d唔開心, 口常掛住句:「無念過咁快要多個住, 仲要問過好大機會又係仔, 一個我都覺得有d吃力, 自問怕多一個搞唔掂.....」, 雖然佢口係咁講, 但係佢其實係超愛小朋友, 結果......三個月不到, 唔知係真係負能量影響這小生命, 抑或是天意......小生命, 巳停止了生長及沒有了心跳。朋友傷感落寞.........而且我唔敢同佢講......我感覺到........佢對大公子既緊張度變得有點過火, 只係小朋友一般小病(傷風感冒咳既個d), 佢都顯得手足無措........怕個仔有時.........

實用相關搜尋: 可愛  小朋友  有機    傷風  感冒  傷風感冒  緊張  生活  機會  能量  開心  行為  意外      暗啞  父母  朋友  心跳  社會  感覺  負能量  
gozzila的健康 :D Fun章

暗啞底

發送私人訊息

檢視發表文章

最重要佢能令你重生, 同埋比到無比既鬥志, 令你生活多姿多彩, 係忙! 但將你既生命填滿! --> 明白的, 但有時真係覺得個社會好亂, 睇到身邊的緊張爸爸媽媽覺得好灰

天意.... 一切都係天意, 有時有D野係塞翁失馬囉....... 就算生到出來, 可能個BB都係唔健康的.......

我姐之前小產過2次了...... 醫生同佢講..... "物競天擇, 適者生存".......
當然成家人都唔開心啦, 不過真係整定, 無計...........

gozzila

發送私人訊息

檢視發表文章

所以呢, 唔好念好唔好唔生仔, 而係念你有無呢個心, 接唔受到小朋友, 因為佢會改變晒你既一切, 而且仲有好多挑戰添! 你會唔會有勇氣去面對? 有無責任心去負責?

若有, 咪順其自然羅~有係一場緣份, 上天既恩賜; 無, 咪唔好強求羅, 咁就無需想得太多, 係咪?

仲有講得岩架! 好似我對囡咁, 夠不停病, 無得怨(雖然有時EQ低時都會呻兩句), 但係佢地係我帶黎既, 我有責任照顧佢地, 教育佢地。所以無得灰, 做人做好自己就好, 無需受其他人影響, 觀點意見個個人都會唔同, 岩自己用/聽既咪聽下羅, 唔岩既咪聽左咪算羅~~可能我有親戚係教書, 見盡現今學生家長的怪咀臉, 可能聽得多, 自然睇化左咁啦~~

一個人亂念野係會慢慢令自己步向不快樂架(當然做人唔亂念野好難, 但係耐唔時亂念下都係一種舒緩黎既, 但不能念同一個問題太耐, 唔係會鑽牛角尖架啦)!

總之, 船到橋頭自然直! (雖然可能有時會未到橋頭巳瞓直, 哈哈哈~~)

但呢個醫生把口真係.....唉....雖然無講錯, 我個人認為, 但唔可以咁講出口羅.......

暗啞底

發送私人訊息

檢視發表文章

但係佢地係我帶黎既, 我有責任照顧佢地, 教育佢地。所以無得灰 -->好感動!!!!!!
雖然我同你素未謀面.... 但我知你一定係個好媽媽!
天會保佑你兩位小朋友的,路只會越行越順利
俾心機!!! 加油加油!!

Rosebud

發送私人訊息

檢視發表文章

Gozzila 你真的很堅強,有點「何媽系大廳」的感覺。

Rosebud的健康 :D Fun章

weiwai

發送私人訊息

檢視發表文章

佢地會咁諗就梗係生得...但今時今日呢個世界, 仲有無人咁偉大??

weiwai的健康 :D Fun章

gozzila

發送私人訊息

檢視發表文章

你地太抬舉啦! 我只係盡力做咋, 鬼叫升左呢做阿媽咩, 哈哈哈~~